Geologie

In het kort. Nieuw-Zeeland is een oud land met een jong landschap. Het oudste gesteente die onder het land liggen zijn meer dan 500 miljoen jaar oud.
Het land behoorde samen met Austalië, Antartica, Afrika, Zuid-Amerika en India tot een massief supercontinent genaamd Gondwanaland.
Toen Gondwanaland uiteen begon te vallen in de huidige continenten, zo’n 135 miljoen jaar geleden, was Nieuw-Zeeland nog verbonden met Australië. Na miljoenen jaren kwam het land los van Australië en kwam het langzaam op de plaats te liggen waar het nu is beland.
De hele aarde bestaat uit 15 gigantische bewegende platen. Op twee van die tektonische platen, de Indo-Australische en de Pacifische plaat, ligt Nieuw-Zeeland.
De breuklijn loopt vanaf het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland naar het noorden over Wellington en Lake Taupo naar Rotorua en verder.
Het grootste gedeelte van het Zuidereiland ligt op de Pacifische plaat, en datzelfde geldt voor het grootste gedeelte van het Noordereiland dat ligt op de Indo-Australische plaat.
Omdat deze platen voortdurend in beweging zijn en tegen elkaar botsen, is er veel geologische activiteit in Nieuw-Zeeland.
Op het Noordereiland zijn daarbij vulkanen ontstaan zoals Taranaki, Ruapehu, Tongariro, Ngauruhoe en het eiland White Island.
Op het zuidereiland zijn door het botsen van de platen de Southern Alps ontstaan. Een nadeel van het botsen van deze platen is dat er ook regelmatig aardbevingen voorkomen.
Nieuw-Zeeland beweegt nog steeds, met een snelheid van ongeveer 30 mm per jaar. Langzaam drijft het in noordelijke richting naar de evenaar.
333travel
333travel. Verre reizen, voor iedereen uniek.

Interessante links:

Teara.govt.nz - Geology

Geology - Wikipedia

Gns.cri.nz - Volcanoes New Zealand

Geonet.org.nz - Volcano cameras

Volcano.si.ed - Volcanoes of New Zealand list


Algemene links Nieuw-Zeeland:

Newzealand.govt.nz - New Zealand Government

Newzealand.com - New Zealand

Tourism.net.nz - New Zealand Tourism Guide

Tourismnewzealand.com - Tourism New Zealand

Backpackerboard.co.nz - New Zealand’s largest online portal for backpacking

New Zealand Wikitravel - Wikitravel

Nieuw Zeeland - Wikipedia

Teara.govt.nz - The Encyclopedia of New Zealand