Wellington (city) 1
Wellington, ook wel de ’windy city’ genoemd is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland.
Wellington ligt op het zuidpuntje van het Noordereiland aan de Straat Cook, het water dat het Noorder- en het Zuidereiland scheidt. Op een heldere dag is het mogelijk het gebergte op het Zuidereiland te zien liggen. Naar het noorden liggen de langgerekte stranden van de Kapiti kust. Naar het oosten ligt de Rimutaka Range met daarachter de vlakten van Wairarapa, een wijngebied van wereldfaam.
In 1840 werd Wellington waarschijnlijk gesticht op deze plek vanwege de strategische ligging ten opzichte van het Zuidereiland. 25 jaar later werd de hoofdstad verplaatst van Auckland naar Wellington, omdat werd gevreesd dat de bewoners van het Zuidereiland zouden proberen een aparte kolonie te vormen.
Het levendige centrum van Wellington, met in het noorden een groene strook, omvat Victoriaanse herenhuizen, studentenflats, voormalige arbeidershuisjes, de residentie van de premier, een historische begraafplaats en de belangrijkste verkeersader van de stad. Foto: Queens Warf.
Het Civic Square vormt het hart van de stedelijke culturele scene.
Het roze en beige plein is een open ruimte met verschillende beelden en wordt omgeven door een aantal belangrijke instituten. Hiertoe behoren oa de Public Library, het Visitor Information Centre, de City Council Building, de City Gallery en de belangrijkste concertpodia, de Town Hall en het Michael Fowler Centre.
Tekst op het plaquet bij beeld:
MATAHOURUA TE WAKA, KO KUPE TE TANGATA, KO HINE TE APARANGI TE WAHINE
Kupe Raiatea the explorer, his wife Hine te Aparangi, and Pekahourangi the Tohunga, sight Aotearoa, New Zealand from their canoe Matahourua.
(Kupe Raiatea de ontdekkingsreiziger, zijn vrouw Hine te Aparangi en Pekahourangi the Tohunga zagen Aotearoa (Nieuw-Zeeland) van hun kano Mutahourua.)
This kupe group statue was created in plaster of paris by sculptor, William Trethewey, and featured at the 1940 nz centennial exhibition at Rongotai.
In 1999 the statue was cast in bronze as a millennium project and unveiled on 4 march 2000 as a tribute to all who have come to these shores.
Visumvrij naar Nieuw-Zeeland reizen is niet meer mogelijk vanaf 1 oktober 2019.
Vraag nu een Visum / NZeTA aan.